Benczédi Sándor - szobrászművész, tanár

Olvasóink értékelése: 0 / 5

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 

Ebben az évben emlékezhetünk a 100 éve született tarcsafalvi szobrászművészre, aki 1912. szeptember l6-án látta meg a napvilágot Benczédi Ferenc tanító családjában. Édesapja harangöntőnek szánta, őt azonban már a keresztúri diákévei alatt a művészi pálya érdekelte. Az öt elemi elvégzése után 1924-ben a székelykeresztúri unitárius gimnáziumban kezdte el középfokú tanulmányait, négy év múlva átíratták a tanítóképzőbe, Nagy Lajos, Daday Gerő és Bene József rajztanárok keltették fel érdeklődését elsősorban a festészet iránt. Különösen Bene József ébresztgette a fiatal tanítójelöltben a művészi hajlamot, az iskolai év végi kiállításon Benczédi már egy jól sikerült önarcképével mutatkozott be. Korán rájött arra, hogy nem a festészet a számára legmegfelelőbb önkifejezési forma: „Mikor aztán megkóstoltam a szobrászat gyönyörűséges mesterségét, egykettőre belehabarodtam, s végképp lemondtam a harmadik dimenzió egy síkon való keresgéléséről.”

benczedi sandor 1

1932 nyarán tanítói oklevelet szerzett, egy évig szülőfalujában helyettesített, majd katonai szolgálatra hívják be. A következő öt évben három faluban tanított: Bunyaszegszárd, Harasztos, Pogri (a Dnyeszter mellett). 1937 őszén a budapesti Iparművészeti Iskolába iratkozott be. A következő négy évben a Képzőművészeti Főiskola szobrászati szakán Kisfaludi Strobl Zsigmond tanítványa. 1942-től újra tanít, ezúttal Pálpatakán, s a háború befejezése után újra Tarcsafalván, majd Korondon. 1949-53 között a Kolozsvári Ion Andreescu Képzőművészeti Főiskola tanára, s mivel állása megszűnik, ettől kezdve már csak az alkotásnak él.

Pályája kezdetén mesejátékot ír, s az illusztrációkat is maga készíti (A csillagszemű juhász), érdeklődését végérvényesen mégis a szobrászat köti le. Farag kő- és faszobrokat, de nevét mindenekelőtt terrakotta kisszobrai teszik ismertté. „Egy alkalommal én is kedvet kaptam, hogy játszadozzam. Vettem egy darab agyagot, két tenyerem között megsirítettem s leállítottam, s másikat is ugyan így. A kettőre helyeztem egy vastagabbat, arra egy gömbölyűt, két kart ragasztottam. És olyan emberi figura született pillanatok alatt, amilyent nem sikerült csinálnom egész diákságom idején. Megtaláltam a lényeget. Olyan nagy volt az örömöm, hogy azt most ki sem tudom fejezni…” – emlékezik az indulásra Benczédi. Folyamatosan alkot, kiállításokat szervez, szobrocskáira felfigyelnek itthon és külföldön, Utunk-széli, a hazai írók és művészek karikatúráiból készült gyűjteményét a Csíkszeredai Múzeumnak ajándékozza. Márkos András kisplasztikájáról Kisszobrok c. jelentet meg albumot, Banner Zoltán monográfiával tiszteleg a 70. életévét betöltő művész emléke előtt (Banner Zoltán: Benczédi Sándor, Bukarest, 1984). Több kisszobrot adományozott múzeumunknak, tisztelői szülőházán emléktáblát helyeztek el. Érdemei elismeréséül számos hazai kitüntetésben részesült.

„Benczédi emberhű, élethű, korhű , humoros és nem humoros, kisszobrai nemcsak azért egyedülállóak napjaink európai művészetében, mert ennyit ebből az anyagból – agyagból – ilyen eljárással s ebben a stílusban senki sem készített belőlük… sokkal inkább annak az erkölcsi tartásnak és intelemnek a konzerválása okán, amelyet mind a saját, hétköznapi alkotói, mind hősei viselkedésében megtestesít: légy hűséges önmagadhoz, hogy hűséges maradhass azokhoz, akik megérdemlik..” – foglalja össze a Benczédi-életmű lényegét a korabeli méltató.

Kolozsváron hunyt el 1998. január elsején.

Fülöp Lajos

 

Ki van itt?

Oldalainkat 703357 vendég és 31 tag böngészi

Cikkmegtekintések találatai
378249

Mit jelent neked az EU?
Zenta testvérvárosunk felmérése az alábbi képre kattintva elérhető:flag of european union

Székelykeresztúr Város Polgármesteri Hivatala most már elérhető a facebookon is!
facebook like logo vector 400x400

copyright (c) 2011-2019 - Székelykeresztúr Város Önkormányzata    |    hosting by gsystems.ro

Search