dr. Lengyel Árpád

Olvasóink értékelése: 0 / 5

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 

dr. Lengyel Árpád emlékezete

- Kávéházi riport -

 
Székelykeresztúron a jubileumi évben két műemléképületünk helyreállítása, felújítása fejeződött be. Az egyikről, a “fiatalabbikról” az Unitárius Egyház Gyűlekezeti Házáról már írtam. A napokban ellátogattam a jóval “öregebbikhez”a főtéri lábas házhoz, amelyik a szakszerű felújítását követően a Lengyel Kávézónak is otthont ad.
Kádár Péter és Domokos Levente tulajdonosoknak, beszélgetésünk indítójaként elmondtam, hogy ez évben telt 120 esztendeje annak, hogy dr. Lengyel Árpád orvos a ház egyik régi tulajdonosa megkezdte itt a rendelést körorvosként. Több se kellett, mire a kávét elfogyasztottuk megnyílt számomra a házi levéltár és múzeum. A rendelkezésemre álló források révén, adalékokat gyűjthettem-( az alábbiakban közlöm)-a hajdani orvos szakmai pályával kapcsolatosan.
Lengyel Árpád Kolozsváron, a Magyar Királyi Tudományegyetemen szerezte orvosi diplomáját 1888-ban. Miután egy évig szigorló orvosként dolgozott a kincses városban, hazatért Székelykeresztúrra, ahol 1889. július1-től meg kezdte körorvosi működését. Egy 1907-es feljegyzéséből olvastuk, hogy Székelykeresztúron kivül még 18 környező falu orvosi ellátása  tartozott munkakörébe. Az első világháborús készülődések idején - 1895 november 20-án - katonai főorvost “csináltak” belőle, de ebből a munkakörből saját kérésére kilépett. A háború nem maradt el, és a behívó nem kegyelmezett. A doktor úr 1915. október 18-tól 1916. január16-ig front szolgálatot teljesített Galiciában, tudtuk meg nagyon értékes fennmaradt naplójából. A házi múzeum értékes darabjai közé tartoznak megőrzött orvosi eszközei, egy kis sebészeti asztalka valamint töredékesen az öntvény cégtábla a következő felírattal:

dr. Lengyel Árpád
rendel:  d.e. 9 órától

A helytörténet arról is tudott, hogy a doktor úr egészségtant tanított és ellátta a diákok gyógyítását is az unitárius gimnáziumban és a tanítóképzőben. Erre vonatkozóan a házi levéltárban van egy 1920-as irat, amelyik ugyan még magyar nyelvű, Karoliny Mihály képezdei igazgató írja alá, de a pecsét körírata már román nyelvű. ” ŞCOALA NORMALĂ DE BĂIEŢI CRISTURU SĂCUIESC ROMĂNIA” középen román királyi címerrel.    Aki betér a Lengyel Kávézóba akarva-akaratlanul helytörténeti tudatát bővítheti, erről gondoskodott a szakszerű restaurálás, néhány antik lakberendezési tárgy és főleg a száz évvel ezelőtti Székelykeresztúr központját bemutató nagyított fényképek.

Fodor S. Sándor

 

Cikkmegtekintések találatai
505023

Mit jelent neked az EU?
Zenta testvérvárosunk felmérése az alábbi képre kattintva elérhető:flag of european union

Székelykeresztúr Város Polgármesteri Hivatala most már elérhető a facebookon is!
facebook like logo vector 400x400

copyright (c) 2011-2020 - Székelykeresztúr Város Önkormányzata    |    hosting by gsystems.ro

Search