Fodor S. Sándor

Olvasóink értékelése: 1 / 5

Csillag aktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 

(1951-2012)

fodor sandor 1

Életének 61. évében tragikus hirtelenséggel távozott el közülünk Székelykeresztúr tisztelt közéleti személyisége, Fodor S. Sándor tanár, tanfelügyelő. Összeroppant a súlyos kór terhe alatt, s immár visszavonhatatlanul a Szilasi Temetőt választotta örök nyughelyül. Nemcsak családját, rokonait, ismerőseit rendítette meg korai halála, hanem az egész várost, s a megye pedagógusait, hiszen személyében a halk szavú, de határozott tanárt, barátot és megbecsült polgárt veszítettünk el.

1951. május 31-én született Bukarestben, de családja nemsokára visszatért Székelykeresztúrra, s a Gagyi-patak partján épített ház ad otthont a négytagú családnak, itt kezdi meg elemi iskolai tanulmányait, 1970-ben sikeres érettségi vizsgát tesz az unitárius gimnáziumban. A katonai szolgálat után 1975-ben a Marosvásárhelyi Pedagógiai Főiskolán történelem-földrajz szakos tanári oklevelet szerez, s 1984-ben a Kolozsvári Babeş-Bolyai Tudományegyetemen a történelem- filozófia fakultáson fejezi be egyetemi tanulmányait.

1975–78 között Vargyason tanít, 1978–79- ben Nagysolymosban, ezután véglegesen városunkban telepedik le, 1979–90 között az egykori l. számú Általános Iskola oktatója, 1990-től az Orbán Balázs Gimnázium tanára, 1995-től tanfelügyelő (történelem, társadalomtudományok, földrajz).
Pedagógusként különös gondot fordított a honismeret oktatására, diákjai körében ezért lett népszerű. Számos helytörténeti rendezvényt szervezett, s a vidéken is támogatott minden hasonló kezdeményezést. Részt vett a Nyikó menti Perefernum honismereti vetélkedőkön, a résztvevőket megjutalmazta, s gondja volt arra, hogy hasonló esetekben a tanulók elismerésben részesüljenek. Tevékenyen kivette részét a sóskúti ifjúsági fesztiválok lebonyolításában, 1990-től a városi fúvószenekar elnöki tisztségét töltötte be. Állandó előadója volt a helyi Vox Rádiónak, támogatta a múzeum gyűjtőmunkáját, közreműködésével került a múzeumba a vargyasi Borbáth-hagyaték maradéka. Ő fedezte fel a Petőfi Sándor Általános Iskola melletti középkori kúriát, így került sor itt a régészeti kutatások megkezdésére, amelyek értékes leletekkel gyarapították a múzeum gyűjteményét.
Oktató-nevelő munkája mellett a helyi honismereti kutatások álltak érdeklődésének középpontjában, érdekelte a neves elődök sorsa, Orbán Balázs, Jakab Elek, Sándor János, dr. Molnár István emlékét tudományos népszerűsítő cikkeiben méltatta. Számos tanulmánya és értekezése jelent meg a pedagógiai szaklapokban és a helyi sajtóban is. Társszerzője A székelykeresztúri Orbán Balázs Gimnázium 200 éves története (Kolozsvár, 1993) című monográfiának, Sándor János, unitárius gimnáziumi igazgató iskolatörténeti monográfiájáról értekezik a Szabó K. Attila szerkesztette Erdélyi magyar iskolák az évszázadok sodrában (Csíkszereda, 2001) című gyűjteményes kiadványban.

Következetesen érdekelte Székelykeresztúr sorsa, az utóbbi két évtizedben számos közéleti megbízatást vállalt, 2004–2008 között városi tanácsos, s az RMDSZ tisztségviselőjeként határozott véleményét nem rejtette véka alá soha, a szövetséget anyagilag is támogatta.

Örökre eltávozott közülünk, de amit szeretett városáért tett, nem vész el soha, munkás élete ezért példamutató tanítványai, munkatársai és városunk polgárainak számára. Nevét véglegesen beírta Székelykeresztúr város történetébe, emléke előtt főt hajtani az utókor megtisztelő feladata marad.

Fülöp Lajos

 

Ki van itt?

Oldalainkat 703384 vendég és 31 tag böngészi

Cikkmegtekintések találatai
378263

Mit jelent neked az EU?
Zenta testvérvárosunk felmérése az alábbi képre kattintva elérhető:flag of european union

Székelykeresztúr Város Polgármesteri Hivatala most már elérhető a facebookon is!
facebook like logo vector 400x400

copyright (c) 2011-2019 - Székelykeresztúr Város Önkormányzata    |    hosting by gsystems.ro

Search