dr. Lengyel Árpád

Evaluare utilizator: 0 / 5

Steluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivă
 

dr. Lengyel Árpád emlékezete

- Kávéházi riport -

 
Székelykeresztúron a jubileumi évben két műemléképületünk helyreállítása, felújítása fejeződött be. Az egyikről, a “fiatalabbikról” az Unitárius Egyház Gyűlekezeti Házáról már írtam. A napokban ellátogattam a jóval “öregebbikhez”a főtéri lábas házhoz, amelyik a szakszerű felújítását követően a Lengyel Kávézónak is otthont ad.
Kádár Péter és Domokos Levente tulajdonosoknak, beszélgetésünk indítójaként elmondtam, hogy ez évben telt 120 esztendeje annak, hogy dr. Lengyel Árpád orvos a ház egyik régi tulajdonosa megkezdte itt a rendelést körorvosként. Több se kellett, mire a kávét elfogyasztottuk megnyílt számomra a házi levéltár és múzeum. A rendelkezésemre álló források révén, adalékokat gyűjthettem-( az alábbiakban közlöm)-a hajdani orvos szakmai pályával kapcsolatosan.
Lengyel Árpád Kolozsváron, a Magyar Királyi Tudományegyetemen szerezte orvosi diplomáját 1888-ban. Miután egy évig szigorló orvosként dolgozott a kincses városban, hazatért Székelykeresztúrra, ahol 1889. július1-től meg kezdte körorvosi működését. Egy 1907-es feljegyzéséből olvastuk, hogy Székelykeresztúron kivül még 18 környező falu orvosi ellátása  tartozott munkakörébe. Az első világháborús készülődések idején - 1895 november 20-án - katonai főorvost “csináltak” belőle, de ebből a munkakörből saját kérésére kilépett. A háború nem maradt el, és a behívó nem kegyelmezett. A doktor úr 1915. október 18-tól 1916. január16-ig front szolgálatot teljesített Galiciában, tudtuk meg nagyon értékes fennmaradt naplójából. A házi múzeum értékes darabjai közé tartoznak megőrzött orvosi eszközei, egy kis sebészeti asztalka valamint töredékesen az öntvény cégtábla a következő felírattal:

dr. Lengyel Árpád
rendel:  d.e. 9 órától

A helytörténet arról is tudott, hogy a doktor úr egészségtant tanított és ellátta a diákok gyógyítását is az unitárius gimnáziumban és a tanítóképzőben. Erre vonatkozóan a házi levéltárban van egy 1920-as irat, amelyik ugyan még magyar nyelvű, Karoliny Mihály képezdei igazgató írja alá, de a pecsét körírata már román nyelvű. ” ŞCOALA NORMALĂ DE BĂIEŢI CRISTURU SĂCUIESC ROMĂNIA” középen román királyi címerrel.    Aki betér a Lengyel Kávézóba akarva-akaratlanul helytörténeti tudatát bővítheti, erről gondoskodott a szakszerű restaurálás, néhány antik lakberendezési tárgy és főleg a száz évvel ezelőtti Székelykeresztúr központját bemutató nagyított fényképek.

Fodor S. Sándor

 

Cine este aici?

Avem 738278 vizitatori și 32 membri online

Afișări articole
391063

Mit jelent neked az EU?
Zenta testvérvárosunk felmérése az alábbi képre kattintva elérhető:flag of european union

Primaria Oraşului Cristuru Secuiesc acum se poate vizita si pe facebook!
facebook like logo vector 400x400

copyright (c) 2011-2019 - Oraşul Cristuru Secuiesc    |    hosting by gsystems.ro

Search