Ipó László

Olvasóink értékelése: 1 / 5

Csillag aktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 

Székelykeresztúr nem tartozott a kiemelkedő képzőművészeti központok közé, s csak az unitárius gimnáziumban, később pedig a tanítóképzőben oktató rajztanárok tartózkodtak huzamosabb ideig városunkban. Az itt működő képzőművészek közül Ipó László az egyetlen kivétel, aki 1944-es letelepedésétől kezdve haláláig nem hagyta el a települést. Családot alapított, négy gyermeket nevelt fel, a festményeiből élt és tartotta fent családját korántsem könnyű körülmények között. Panaszkodni mégsem hallotta senki, művészi elkötelezettsége, az övéi iránt érzett páratlan ragaszkodása erőt adott számára egy életen át.

ipo laszlo 1

1911. március 4-én született Felsőboldogfalván, korán árvaságra jutott, kisgyermekként tapasztalta meg a számkivetettséget. Elemi iskolai tanulmányainak elvégzése után érdeklődése a festészet felé irányult. Már 1925- ben megismerkedett a tanítóképző rajzszakos tanárával, Daday Gerő festőművésszel, aki azonnal felkarolta, rajzra oktatta, s egyengette útját az elkövetkező években is. Az olajfestészet technikáját Vass Alberttől sajátította el, a portré titkaiba Ács Ferenc vezette be.
1936-ban Székelykeresztúron nyitotta meg első tárlatát, majd a segesvári, medgyesi és a marosvásárhelyi közönségnek mutatkozott be. Termékeny alkotó volt, folyamatosan tanult, főleg a portréi keltették fel a figyelmet, 1941-ben elnyerte az Orvosi Egyetem képzőművészeti pályázatát. Érdekelték Erdély kiemelkedő személyiségei, megörökítette dr. Molnár István, Tompa László, Tomcsa Sándor, Kelemen Lajos, Benedek Elek és a versmondó, György Dénes arcképét. Dolgozott megrendelésre, a keresztúri családok számos portréját őrzik, az ötvenes években munkás és parasztfigurák sokasága gazdagítja hagyatékát, de nem volt idegen tőle a tájfestészet sem, melyet a gazdag színvilág és a bensőséges hangulat jellemez. A téli táj sohasem jelenik meg a vásznain, egész életében sokat szenvedett a hideg miatt, s nem csoda, hogy csak a „meleg” évszakokat örökítette meg. Élete alkonyán a városára gondolt, 26 olajfestményét ajándékozta Székelykeresztúrnak a leendő, a nevét viselő galéria létrehozása céljából. „…Székelykeresztúr városának ajándékozom a mellékelt leltárban feltüntetett olajfestményeimet: 26, azaz huszonhat darabot. Ezek után végre én is megértem, hogy egy régi vágyam teljesülhet ez alkalommal. Ti. mindig bántott, hogy az én kedves városomnak, Székelykeresztúrnak nincs képtára. Székelykeresztúrnak, ahol gyermekkorom óta mindig otthon voltam, vándorútjaimból megtérve mindig hazajöttem, és most megfáradva, öregen is idetérek majd meg pihenni örökre” – olvashatjuk az ajándékozó megható sorait.

Halála után tisztelői létrehozták az Ipó László Alapítványt, amelynek céljai közt szerepel többek között egy emlékszoba létrehozása, kiállítások szervezése, katalógusok összeállítása, egyszóval emlékének folyamatos ápolása és népszerűsítése. Az alapítvány közreműködésével Hunyadi László két bronzplakettje került fel az emlékház falára, valamint a Molnár István Múzeumba. A centenáriumi ünnepség megszervezését a város önkormányzata vállalta fel, a kiállítással egybekötött megemlékezésre március 12-én a Berde Mózes Unitárius Gimnázium dísztermében kerül sor, ahol megtekinthetjük az egyéni tulajdonban lévő alkotásait, főleg a portrékat és néhány tájképet. 20 éve hunyt el, 1991. március 22-én, a városi temetőben alussza örök álmát.

Fülöp Lajos

 

pnrr

Cikkmegtekintések találatai
1404431

Mit jelent neked az EU?
Zenta testvérvárosunk felmérése az alábbi képre kattintva elérhető:flag of european union

Székelykeresztúr Város Polgármesteri Hivatala most már elérhető a facebookon is!
facebook like logo vector 400x400

copyright (c) 2011-2024 - Székelykeresztúr Város Önkormányzata    |    hosting by gsystems.ro

Search