Polgári Fúvószenekar 1895

Olvasóink értékelése: 5 / 5

Csillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktív
 

A zenekar 1895 májusában alakult.

A zenekar gondolata Lapina Antal képezdei diák és Nagy Ferenc helybéli lakosnak tulajdonítható. Nagy Ferenc 20 hangszer vásárlásával előlegezte meg a zenekart.
A zenekar tagjai kivétel nélkül iparosok voltak. A csapat létszáma szinte évente változott, növekedett. Első karnagyuk Haricska István volt. Később földművesek és fiatalok is beléptek a zenekarba. Magánházakban próbáltak. Kiadásaikat saját bevételekből, pártoló tagok, civil és egyházi szervezetek adományaikból fedezték.
A zenekar történetét, tevékenységét, sőt repertoárját mai napig pontosan vezetett jegyzőkönyv őrzi.

PFZ1895 jubileumi kép

A zenekar történetét Krisán József nyugalmazott pedagógus, kultúrigazgató, "100 éves a székelykeresztúri fúvószenekar" című munkájában illetve "Zagyi Ferenc: Székelykeresztúr kulturális krónikája" című könyvében, majd Krisán Csaba 2010-ben a zenekar fennállásának 115. éves évfordulója tiszteletére egy másfél órás filmben dolgozta fel. Egykor, az alapszabályzatban így fogalmazták meg célkitűzéseiket: önművelődés, a szív és az érzés nemesítése, a szellemi élet fejlesztése hazafias ünnepeken, közhelyeken való megjelenés, nemes irányban szórakoztató mulatságok rendezése által, a társadalmi élet emelése, a polgárság összetartozásának életben tartása.

Amit 1897-ben lejegyeztek ahhoz tartották is magukat. Így a fúvósok székelykeresztúr közéletének, ünnep és mindennapjainak is részesei. 1906-ban jelvényeket készíttettek, 1908-ban egyenruhát majd zenekari zászlót avattak. Többször is fiatalították a csapatot, karmestereket hívtak meg. Az első világháború idején leállt a működésük, de újraalakultak és Katalin napi meg tűzoltó bálokon, május elsejei és más ünnepségeken is zenéltek.

1945 után az új idők dalait is felvették a repertoárjukba. Járási és megyei hangversenyeken vettek részt, tartományi versenyeken kaptak díjakat. A tisztségviselőket, elnököt, alelnököt, jegyzőkönyvvezetőt, pénztárnokot illetve egy időben a zenekari gazdát időnként újraválasztották, főleg a gyakori személycserék miatt. 1980-ban megyei pénzből vásároltak hangszereket, egyenruhát. Közben, 1981-ben Tatár Csaba zenetanár megalapította a gyermekzenekart.

A következő évben felvették a "Kalász" nevet és az udvarhelyi zenekarral közös találkozót szerveztek.

1982-ben Krisán József a művelődési ház igazgatója 13 hangszert szerzett be és megkapták a felbomlott székelyszenterzsébeti zenekar hangszereit is valamint új zászlót készíttettek. Azóta megyei fúvóstalálkozókat tartanak a keresztúri sóskúton.

1990-től szerepléseik köre megnőtt. Kapcsolatokat alakíthattak ki új hazai és külföldi zenekarokkal. A térségben is több zenekari találkozóra hívják meg őket minden évben. A sok esetben Székelykeresztúr városát képviselő zenekar eseménynaptára általában fellépésekben gazdag.

2000-ben civil szervezetet hoztak létre amely a "Polgári Fúvószenekar 1895 Egyesület" nevet viseli.

2012.január 22-én, a Magyar Kultúra napján, "Közösségi díjjal" jutalmazták Udvarhelyszék kultúrájáért.

A zenekar karnagya 1983. szeptember 1-től Borbély Csaba(1960-2014), de talán a Sors akarta úgy, hogy kerek három évtízed legyen neki a zenekar élén, ugyanis 2013 nyarán, sajnos az egészségi állapota rohamosan romlani kezdett, ezért kénytelen volt helyettes karmester kinevezni maga helyett. Így 2013. november 7-től, Nagy Levente (aki ekkor másodéves hallgató a nagyváradi egyetemen) zenekari tag veszi át ideiglenesen a karmesteri pálcát, egészen 2014. május 19.-ig, Borbély Csaba(+) karnagy korán bekövetkezett haláláig. Ezután, a zenekar tagjai egyöntetűen bizalmat szavaznak neki, és teljes körű joggal a zenekar karnagya lesz.

Ezzel egy időben a zenekar hatalmas fiatalításnak, arculat és hangzás váltásnak indult. Feljavíttatták a régi hangszereket, kicserélték a kottaállványokat, kottákat stb.

Az első alig négy hónapban közel 10(!) fiatal lépett be a zenekarba! Ezzel létszámuk elérte mára a 40 stabil tagot. Az egyesületi tagok közt is találni szép számmal támogatókat. Örvendetes, hogy egyre nagyobb az érdeklődés a fiatalok körében a hangszertanulás iránt, melyet ugyanott sajátíthatnak el zeneszakos oktató kollégáik társaságában.

2016. június 1 óta beléptek a Magyar Fúvószenei és Mazsorettszövetség (MAFUSZ) tagságába.
Évek óta telt házas koncerteket adnak. Így van ez például a Magyar Kultúra napján is. Minden alkalommal megszervezik  a hagyományos újévi koncertjüket. mely néhány éve két naposra bővült a hatalmas igényre való tekintettel!
A 2018-as újévi koncert különleges, úgymond mérföldkő volt a zenekar számára, ugyanis minősítő koncert hangverseny is volt egyben.  A  MAFUSZ elnöksége  előtt kellett megmutatniuk felkészültségüket, melyet végül reményen felül teljesítettek és méltón mondhatjuk, hogy abszolút kiérdemelték a rendkívül felkészült zsűritől a szórakoztató zene "B" kategória és koncertfúvós "B" kategória ARANY MINŐSÍTÉS-t! Mivel egy ilyen minősítés öt évre szól, feltett szándékuk, hogy ezt tovább kell folytatni és évről-évre fejleszteniük kell a folyamatos fiatalítás és tagbővítés mellett magukat.

A Romániai Magyar Dalosszövetség Nagy Levente karnagyot 2018. novemberében. Rónai Antal díjjal jutalmazta munkásságáért. 2019.áprilisában, a Fúvószenekarok és Együttesek Magyarországi és Közép-Kelet Európai Szövetsége WASBE-Tagszervezete, Korondon megrendezett versenyén, II. díjban részesítette a zenekart. A szintén 2019-ben megrendezett, II. Kárpát-Medencei Önkéntes Tűzoltózenekari Találkozón Miniszteri Elismerő Oklevélben részesült a zenekar, Dr.Pintér Sándor belügyminiszter részéről, mint "Kimagasló elismerés jeléül"! 2022.árpilisában szintén Korondon, újból megmérettetett a zenekar a már említett WASBE által megrendezett versenyen, ahol ezúttal az I.helyet sikerült "bezsebelniük"! A zenekar annak ellenére, hogy különböző támogatásokból, adományokból, valamint a tagok által befizetett tagdíjakból tartja fenn magát, mindig önzetlenül kiveszi a részét, hogy rászoruló személyeken, családokon segítsen. Több alkalommal szerveztek jótékonysági koncertet ilyen céllal.

Az évszázados hagyomány kötelezi is a fúvósokat. A zenekar összetartó,szorgalmas közössége a városnak. Kívánjuk, hogy ez így legyen ezután is mindig!

A Polgári Fúvószenekar 1895 vezetősége:

 • Demeter Levente elnök (0745-161.425)
  Nagy Levente,elnökhelyettes, karmester (0742-015.985)
  Krisán Csaba, titkár (0744-164.144)
  Kelemen Alpár, karmester helyettes, pénztárnok(0753-404.516)
  Séra Ferenc, raktárnok(0740-842.929)
  Kovács Zoltán, cenzor
  Kovács Júlia, könyvelő
  Tiszteletbeli tagok: Firtos Lajos, Fodor Sándor, Kálmán Pál, Kovács József, id.Krisán József
  Tiszteletbeli elnök: Györfi Árpád

A zenekar díjai

Díjaink összegezve

Elérhetőség: https://www.facebook.com/pages/Polg%C3%A1ri-F%C3%BAv%C3%B3szenekar-1895/418356311543136

 

pnrr

Cikkmegtekintések találatai
1421255

Mit jelent neked az EU?
Zenta testvérvárosunk felmérése az alábbi képre kattintva elérhető:flag of european union

Székelykeresztúr Város Polgármesteri Hivatala most már elérhető a facebookon is!
facebook like logo vector 400x400

copyright (c) 2011-2024 - Székelykeresztúr Város Önkormányzata    |    hosting by gsystems.ro

Search