Katolikus egyház

Olvasóink értékelése: 5 / 5

Csillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktív
 
Az első írásos anyag, amely a templomra vonatkozik, a pápai tizedjegyzék 1333-as bejegyzése, amikor Jakab pap 23 régi hóni dénárt fizetett a megbízottaknak. Ez az összeg a Székelyudvarhelyt is magába foglaló környék legnagyobb tizedét jelentette. A második bejegyzés arra is utal, hogy Székelykeresztúr köz- ponti hely volt. Így érthető, hogy itt építették a korabeli Erdőhát (Keresztúr, Udvar- hely és Homoródremete környéke) legnagyobb plébániatemplomát.

A XIV. században egy hatalmas új templom alapjait rakták le. Ma is létező legrégebbi harang a XV. sz. első felében Segesváron készült. 1458-ban felépült a ma is álló késő gót stílusú szentély és sekrestye. A reformáció XVI. századi elterjedésével a templom az unitáriusok tulajdona lett. A XVII. század első felében Kálvin követői nyernek teret (református fejedelmek kora) ami a templom közös használatát eredményezte. Ellentéteik miatt a reformátusok új templom építésére kényszerülnek. A katolikusok 1767-ben császári segédlettel kapták vissza a templomot az unitáriusoktól elég rossz állapotban. Ezért volt szükség a hajó mennyezetének megváltoztatására.

A templomban van egy XIV. századi freskó részlet, amely egy tiarás püspök fejet és pásztorbotot ábrázol. A másik érdekes freskó részlet a XV. századra keltezhető, amely a világba bűnt szóró sárkányt lovagló nőalakot ábrázol. Jelenleg Székelykeresztúron nyilvántartott híveink száma 1200, a város lakóságának kb. 15%-a. Ebben benne vannak a város körül fekvő tíz faluban élő katolikusaink is, valamint az a 250 árva és elhagyott gyerek, akik a Zeyk Domokos Elhelyező központban vannak. Nincs benne az a kb 120 gyerek, akik 3-9 év közöttiek és szintén a fent említett Elhelyező központban vannak, de még nincsenek megkeresztelve. A keresztség szentségét ugyanis a III. osztályosok részére szolgáltatjuk ki.

      Kovács Péter, plébános

 

Címünk: 535400 Székelykeresztúr, Szabadság Tér, 60 szám, Hargita Megye, Románia

Tel: +40-266-242.171

pnrr

Cikkmegtekintések találatai
1443867

Mit jelent neked az EU?
Zenta testvérvárosunk felmérése az alábbi képre kattintva elérhető:flag of european union

Székelykeresztúr Város Polgármesteri Hivatala most már elérhető a facebookon is!
facebook like logo vector 400x400

copyright (c) 2011-2024 - Székelykeresztúr Város Önkormányzata    |    hosting by gsystems.ro

Search